Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Bli medlem i HK Malmö
BLI MEDLEM
IFK Ystad nästa uppgift i Handbollsligan
2019-11-18 20:52
Daniel Ekman visar stigande form Arkiv: Bildbyrån

Nu riktar vi fokus på Handbollsligan igen, åtminstone på onsdagen, varefter det återigen är dags för spel i EHF-cupen, men det återkommer vi om.


Vi gästas av di röe, dvs IFK Ystad, som åtminstone jag tycker har gjort det bra så här långt på säsongen. Visserligen fick dom smisk av YIF i senaste ligaomgången i Ystadderbyt, men å  andra sidan vann dom säsongens första derby därnere. Även HK lyckades vinna nere i Ystad mot IFK, och det med sju bollar, 28-21.


Det är alltså ett revanschsuget bortalag som kommer till spel i Baltiskan, och det kommer att bli en tuff uppgift för oss om vi vill lägga beslag på båda poängen. Och det vill vi. Hos IFK har deras nyförvärv i holken, Måns Landgren, gjort det riktigt bra. Vänsterskytten Jonathan Mollerup går inte direkt av för hackor, och alldeles nyligen uttryckte IFK Kristianstads Emil Hansson önskemål om att få återvända till Ystad, vilket Kristianstad accepterade. Därmed blev ett tidigare starkt lag ytterligare snäppet vassare. Vi skall inte heller glömma vår tidigare kantraket Fredrik Petersen, som även han har flyttat tillbaka till sina hemtrakter i Ystad.


Statusen hos HK är tämligen oförändrad. Mattias Kvick får vänta ytterligare ett litet tag på sin comeback, och Viktor Östlunds bristning blir bättre och bättre. Men med denna typ av skador, såväl hjärnskakningen som bristningen, är det svårt att precisera något exaktare datum när dom kan kliva in på planen igen. Nisse Pettersson och Johannes Larsson har ju båda genomgått kirurgi, och är troligen borta till efter EM-uppehållet i januari.


Vi hoppas nu förstås att de tuffa matcherna i EHF-cupen har fått oss att inse vad som krävs av oss när vi ställs mot den typen av motstånd, och att vi nu kan dra nytta av denna erfarenhet när vi återkommer till Handbollsligan.


Avkast på onsdag i Baltiskan kl.19:00. Välkomna dit och ge killarna ert högljudda stöd.       Slutresultat?? Tja, 27-23.


Programblad IFK Ystad(1).pdf »


Tommy Thysell

USM i helgen för våra juniorlag
2019-11-15 12:38
I helgen är det dags för våra juniorlag på flick- respektive pojksidan att spela USM steg 2.
Självklart är målet att gå till steg 3 med båda lagen och vi har goda förhoppningar att så också blir fallet.

Våra damjuniorer ska bege sig till Eskilstuna där de möter Göksten, Skogås och Norrköping. Följ hur det går för tjejerna här.

Herrjuniorerna ska inte så långt, de ska ta sig över Hallandsåsen och rulla in i Halmstad för att ta sig an Halmstad, Country och Vetlanda. Följ hur det går för killarna här.

Vi önskar självklart spelare och ledare i de båda lagen ett stort lycka till!
Inför ÅRETS MATCH HK Malmö - Füchse Berlin
2019-11-15 08:45

Spelet i EHF-cupen denna säsong har så här långt varit en framgång för HK. Först eliminerade vi svåra Spartak Moskva, Rysslands vid tillfället näst bästa lag. Det blev seger såväl hemma, 31-23, som i Moskva, 30-29. 


I andra omgången ställdes vi mot regerande isländska mästarlaget Selfoss. Även här vann vi båda matcherna, hemma med 33-27 och bortamatchen på sagoön med 31-29.

Två, eller rättare sagt fyra, förnämliga prestationer som har lett fram till tredje kvalomgången, och vid sammanlagd seger här är vi kvalificerade för vårens gruppspel.


Nu är det inte vilken motståndare som helst som kommer på besök till Baltiskan, utan det handlar om tyska storlaget Füchse Berlin. Det tyska rävarna är ett notoriskt topplag i Bundesliga, men har ännu inte lyckats erövra mästerskapet. Däremot har man vunnit just EHF-cupen två gånger, 2015 och 2018, och har därutöver deltagit i EHFs Final Four tre gånger. Spelare som våra åskådare, och för all del våra spelare, kanske bör ha lite extra koll på är deras målvaktspar, den spektakuläre Silvio Heinevetter och serben Dejan Milosavljev. Därutöver de danska storspelarna Hans Lindgren på högerkanten och Jacob Holm på niometer. Sist men inte minst de båda tyska landslagsspelarna Paul Drux och Fabian Wiede. Men även övrig personal håller mycket hög kvalité. Dock, och det skall icke förglömmas, har tyskarna precis som våra grabbar vardera två armar och två ben, och därmed är förutsättningarna likvärdiga vid avkast.


Förvänta er en tuff och mycket sevärd match. HK kommer att bjuda starkt motstånd, och vi vill naturligtvis skaffa oss ett så bra utgångsläge som möjligt inför returen i Berlin nästa söndag.

Avkast på lördag kl.16:00. Kom till Baltiskan och stötta våra grabbar!                        


Programblad Füchse Berlin.pdf »


Jetzt geht es looooos!! Zusammen!!


Tommy Thysell

LUGI borta i kväll
2019-11-14 13:20
Hampus Olsson Arkiv: Bildbyrån

Matchdag!

Idag möter vi Lugi i Lund, i säsongens andra ”Derby de la Autostrada” som undertecknad valt att benämna detta möte.


Dagens match hade vi, pga av matchen på lördag mot Fuechse Berlin i EHF-cupen, helst velat flytta. Men då det är bestämt att matcherna inom ramen för handbollens gemensamma projekt #viställerupp, skall spelas just vid denna tidpunkt, så var det inte möjligt att hitta ett bättre datum. Förbundet vill gärna att klubbarna skall ställa upp och spela i Europa, men gör samtidigt inte så mycket för att underlätta för detta.


Senaste matchen HK förlorade i Ligan var mot just Lugi i september, då lundensarna vann med 26-24. Sedan har det blivit nio raka utan förlust, elva om vi inkluderar EHF-cupen, och det är nästan bara segrar förutom den oavgjorda matchen mot Guif i Eskilstuna.


För oss är skadeläget oförändrat, vilket betyder att Viktor Östlunds medverkan är osäker. Vår tränare, Stian Tönnesen, har aviserat att han, med tanke på lördagsmatchen, kommer att rulla runt på manskapet en hel del. Vad detta får för betydelse ikväll, och på lördag, ja det återstår naturligtvis att se. Oavsett disponeringen av resurserna så går vi naturligtvis för seger, en svit av matcher utan förlust det vill ju alla ha, så även vi.


Vi får hoppas att Hampus Olsson fortsatt har krutet torrt. Han leder klart vår interna skytteliga på 67 mål, och i förlustmatchen mot Lugi träffade han rätt åtta gånger. Men enbart Hampus räcker naturligtvis inte mot Lugis unga och talangfulla lag, utan alla killarna måste komma upp på hög nivå. Seger med, låt oss säga, 26-24 låter väl rätt bra. Eller hur....


Tommy Thysell

#viställerupp-matchen 11 november
2019-11-12 21:15
Matchen mot Varberg var inte vilken match som helst. Matchen spelades dessutom för allas lika värde som är ett av de ledord som går under parollen #viställerupp, Handbollsligans och SHEs gemensamma manifestation för de samhällsinsatser som klubbarna i resp liga gör.
Även om vinsten i sig var viktig så hade budskapet för matchen en minst lika viktig del i sammanhanget.

För att öka slagkraften i manifestationen spelas i stort sett alla omgångar i Handbollsligan och i SHE i vecka 45 och 46 under temat #viställerupp med syfte att lyfta fram resp klubbs arbete för barn och ungdomar.
Vi i HK Malmö valde bla att bjuda in representanter från Malmöpolisen som höll ett intressant föredrag för våra partners i VIP:en innan avkast om Polisens brottsförbyggande arbete i Malmö. Många ord som gavs till eftertanke där även våra partners fick ställa frågor efter föredraget.

Alla våra ungdomslag hade dessutom träningsfritt och de hade vi bjudit in till Baltiskan för att se matchen. I halvlekspaus fick vi möjlighet att se en uppvisningsmatch av och med våra ungdomar i vårt parahandbollslag. Ett lag som genomsyrar en härlig energi och glädje.

Vi kommer efterhand att presentera våra andra projekt och framför allt det arbete som Mirsad och Buttan gör ute på skolorna.

Avslutningsvis, till våra fem huvudpartners och ambassadörer för våra samhällsprogram som går under #viställerupp och som gör vårt arbete möjligt och som gör att vi kan nå våra drömmar och mål.
Till er vill vi rikta ett stort tack:
Byggnadsfirman Otto Magnusson, Climat80, Lindab, LöddePlåt och RSA El & Data och ett speciellt tack till våra fotografer Peter Lindblad och Samir Popaja.


Matchen mot Füchse Berlin i ett historiskt perspektiv
2019-11-12 13:45

HK Malmö - Fuechse Berlin, på lördag den 16/11 kl.16:00, det är den största klubblagsmatch i handboll som spelats i Malmö. Det är en historisk match och det finns absolut ingen anledning att missa den, men massor av anledningar att se den på plats. Den största oavsett spelplats är naturligtvis SM-finalen mellan HKM och IFK Kristianstad i Göteborg den 10/5, 2018.


Jag tänkte, helt subjektivt ur mitt minne, lyfta fram några andra stora och/eller häftiga matcher i Malmöhandbollen historia, som spelats i Malmö. Det finns säkert matcher som jag missat, och det vore kul med påpekande om vilka matcher i så fall, men detta handlar alltså om mitt, numera ganska så slitna, minne.


Malmö har ju sagts vara en handbollsstad, vilket jag kanske inte riktigt håller med om. Malmö var en handbollsstad från ungefär 1969-1977, med massor av klubbar under IFK som såklart var topplaget. Men under dessa gyllene år misslyckades den dåvarande IFK-ledningen med att bygga upp en plattform för framtida utveckling. Man körde vidare på inställningen att ”vi värvar vad vi behöver”, och satsade inte tillräckligt på det stora ungdomsintresse som fanns för handbollen på den tiden. Att bygga underifrån är en av våra nutida utmaningar också, och detta arbete pågår för fullt.


Nåväl, den första stora matchen spelades i division 2, vilket var serien under högsta serien som då hette allsvenskan, säsongen 68-69. Det var ett derby mellan IFK och MFF, och matchen hade en publiksiffra på över 2000 åskådare. Det var den matchen som kom att lägga grunden för den åskådarboom som kom att råda i Baltiskan under 6-7 säsonger. Resultatet har jag glömt, men jag kommer ihåg att IFK vann och att dom spelade i sina polkagrisrandiga reservställ, till den gula styrelsens och några supporters förargelse, eftersom man vunnit några viktiga bortamatcher i just dessa dräkter.


Match nr två, som spelades i början av 1969, var en kvartsfinal i svenska cupen mot dåvarande Sverigesuveränen SoIK Hellas. Stockholmarna med namn som målvakten Frank Ström, Bengt ”Bengan” Johansson, Göran Hård af Segerstad och Sveriges då överlägset bäste spelare Lennart Eriksson i laget, vann med 25-19 inför nya publikrekordet 4200 åskådare. Göran Hård kom sedermera att skriva på för IFK Malmö, och efter flytten från segermaskinen Hellas till IFK döpte den lokala Malmöhumorn snabbt om honom till Göran Mjuk av Nederlag.


Match nr 3 är kvalmatchen den 2 april 1969 mot IFK Lidingö. Hemmalaget var tvingade att vinna med åtta mål för att passera Västra Frölunda i tabellen. Det började mindre bra när göteborgarna tog ledningen med 6-2, men di gule kom tillbaka och hade i halvtid vänt till ledning med 13-9. Andra halvlek blev en rysare och en jakt på plusmål, och när Martin Girdo satte dit 24-16, som blev slutresultat, så var allsvenskan ett faktum för IFK Malmö.


Match nr 4 är första derbyt mellan Team Malmö (nuvarande HK Malmö) och IFK Malmö den 30 november 1997 i division 3, vilket också var tredje nivån i seriepyramiden. Teamet hade gått upp i trean medan IFK kom i motsatt riktning från division 2. Teamet vann med 28-22 i en knökfull Söderkullahall, och det första steget mot maktskifte i Malmöhandbollen var ett faktum.


Match nr 5 är Slaget i Malmö i Malmö Arena den 13 februari 2010. YIF möte H43 och HKM ställdes mot Lugi. Arrangemanget blev en stor succé, 8108 åskådare passerade vändkorsen och HKM pulvriserade Lugi med 27-20 (13-6) efter ett i det närmaste magiskt försvarsspel. Slaget i Malmö upprepades ytterligare en gång, men fel tidpunkt gjorde att ”bara” lite drygt 5000 åskådare infann sig. Därefter, beroende bl a på nya hallbyggen i Lund och Ystad, blev det inte möjligt att genomföra fler arrangemang av detta slag.


Match nr 6 då flyttar vi fram till den 2 maj 2018 och den femte och avgörande SM-semifinalen mot Alingsås HK i Baltiskan. Publiksiffran kom att bli 3013 vilket är nytt publikrekord för HK Malmö i Baltiskan. Det var ett oerhört tryck på läktarna, frågan är om ens 70-talsstämningen nådde upp till liknande höjder. HK lyckades äntligen kvalificerade sig för en SM-final genom vinst med 28-23 (13-8), och blev därmed första Malmölag att uppnå detta.

Nu blev det som ni vet finalförlust i Göteborg efter en rysare mot Kristianstad efter förlängning, så målet att vinna SM-guld lever vidare.


Det finns naturligtvis flera stora/viktiga/häftiga matcher i nutid, t ex matcherna som innebar uppflyttning till Elitserien mot Wasaiterna i Göteborg, mot OV i Helsingborg och mot Hallby i Jönköping, men ingen av dessa spelades ju i Malmö. Det finns säkert några i dåtid också, och dom får ni som sagt gärna påminna mig om.


Men först och främst, missa inte matchen på lördag mot Fuechse Berlin.


Tommy Thysell

BLI MEDLEM
Nyheter från våra lag
Pojkar 07/08 (P12/11), 16/11 17:06 
Pojkar 07/08 (P12/11), 16/11 16:42 
Flickor 08 (F11), 12/11 19:43 
Pojkar 03 (P16), 12/11 16:29 
Flickor 05 (F14), 09/11 19:32 
Flickor 08 (F11), 29/10 13:19 
 
#VISTÄLLERUPP Partners
KÖP DIN BILJETT HÄR
Huvudpartners
Huvudpartner HK Malmö Dam
Materialleverantörer
Ligapartners
MEDIAPARTNERS