HK Malmö har som mål att erbjuda en trygg och säker idrottsmiljö. Därför har föreningen, med stöd av RF SISU Skåne, tagit fram en handlingsplan med tillhörande åtgärdstrappor för att hantera psykisk ohälsa samt incidenter vid mobbning, kränkningar, trakasserier hot och våld, sexuella trakasserier och övergrepp samt direkt rött kort och blått kort.
Som ett led i att hantera kriser och incidenter samt för att efterleva föreningens värdegrund har ett Resursteam bildats. Teamet består av personer från HK Malmös organisation men också av personer som vi knutit till oss utifrån deras kompetens och intresse av att vara med I HK Malmös Resursteam.
PRESENTATION AV RESURSTEAMET i HK MALMÖ
Katinka Falkesund arbetar som skolsköterska på en av Malmös grundskolor. Hon är utbildad barnspecialistsjuksköterska och har tidigare arbetat på Barnakuten och på BVC. Katinka kom i kontakt med högpresterande idrottselever när hon var skolsköterska på Malmö Idrottsgrundskola. Hon är mamma till tre idrottsintresserade barn och har själv ett stort intresse av dans.
”Det viktigaste för mig är att barnen mår bra både fysiskt och psykiskt. Jag vill sätta fokus på det friska hos individen och uppmuntra till goda livsstilsvanor med mat, sömn, fysisk aktivitet, kamratrelationer och socialt samspel. Mitt motto är att våra friska barn är vår framtid. Friska barn idag ger friska vuxna imorgon!"
Bent-Åke ”Tecko” Nilsson är nyligen pensionerad polis efter 45 år i yrket! Tecko har tidigare varit chef för Polisens insatsstyrka i södra Sverige och dessutom varit ansvarig för utbildningsverksamheten inom Polisen. Inom idrottens värld har Tecko varit fotbollsmålvakt, tränare och även ordförande i en mindre förening. Han är även förälder till två handbollsspelande tjejer.
”Det har varit roligt, spännande och lärorikt att vara med och utforma HK Malmös handlingsplan och åtgärdstrappor, nu ska det bli extra spännande att få fortsätta arbetet i ett resursteam när det blir verklighet i föreningen. I teamet tror jag att jag kan bidra med att ge förutsättningarna för att barn och unga ska få en bra och trygg miljö att verka i”.
Cecilia Dautovic Bergh är psykolog, psykoterapeut och universitetslektor i KBT vid Linnéuniversitetet. Cecilia har arbetat med högspecialiserad hjärtsjukvård, primärvård och multimodal smärtbehandling samt under några år varit studierektor för psykologprogrammet vid Lunds Universitet. MEN Cecilia är också handbollsmamma och ni hittar henne i sekreteriatet eller i kiosken under matcher.
”Jag vill se mycket verkstad och mindre snack, dvs att vi lever som vi lär och VÅGAR agera, hellre proaktivt än reaktivt. Jag är beredd på att bidra med min erfarenhet och agera i enlighet med den framtagna handlingsplanen och kan även tänka mig att göra föreläsningar IRL eller digitalt för att inspirera”.
Mikael Johansson är verksamhetsansvarig i HK Malmö och sammankallande för Resursteamet. Mikael är idrottsvetare och magister i idrottspsykologi och har tidigare undervisat i Idrottspsykologi samt varit mental rådgivare och coach.
”För mig personligen är arbetet mot mobbning och trakasserier det allra viktigaste. Barn och unga ska känna sig trygga, säkra och glada när de är på träningen. Våra ledare får en nyckelroll för att detta ska fungera i praktiken därför behöver vi erbjuda utbildning och inte minst stötta dem i detta arbete!”
Birthe ”Buttan” Hansson är projektledare för Trygg och Säker Förening och hon är även assisterande tränare för HK Malmös Damlag. Buttan har mångårig erfarenhet av ledarskap inom handbollen från landslag till bollskola. Hon har även arbetat i skolans värld i många år med antikränkningsarbete och tidigare varit med om att ta fram en likabehandlingsplan.
”Det har varit otroligt kul att få jobba med en så kompetent grupp i ett så viktigt ämne. Jag kommer fokusera mycket på att rekrytera ett antal sk ”Snackisar” som ska jobba i våra lag och grupper i åldern 11-16 år. Tanken är att de olika lagen själva, med stöd av snackisarna, ska komma fram till vilka regler som ska gälla i just deras grupp”.
Robert Månsson är Sportchef för dam och äldre ungdom i HK Malmö. Robban är tidigare lagkapten för vårt herrlag och är klubbambassadör för #Viställerupp för att främja hälsa, inkludering och integration inom svensk elithandboll. Robban läser just nu till marknadsekonom på IHM Business School.
”Det är något som är extra stort när man får vara med och jobba med denna typ av frågor. Det är frågor som jag alltid brunnit för och jag är stolt över det arbetet vi hittills har genomfört. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta jobba med teamet kring trygg och säker förening”.